Här är några förslag på dagsresor i Västergötland för grupper. Vi kan även skräddarsy upplägg utifrån era önskemål. Under resan berättar guiden initierat om det ni ser och om Västergötland, och förhöjer er upplevelse av platserna.
Carl von Linné i Västergötland
År 1746 gjorde botanikern och vetenskapsmannen Linné på uppdrag av det styrande hattpartiet en resa genom Västergötland. Syftet var att undersöka vilka naturresurser som landskapet erbjöd och som kunde vara till nytta för landet för att undvika onödig import.
I mitten av juni månad red Linné via Ramundeboda genom Tiveden in i Västergötland. Efter besök i Mariestad styrdes färden mot det grönskande berget Kinnekulle. Läckö Slott, Lidköping och Skara besågs innan han genom Valle härad sökte sig till Skövde. Utsikterna från Ålleberg och Mösseberg hänförde honom innan han och reskamraten E.G. Lidbeck red genom skogsbygderna till Borås och vidare mot Alingsås. Efter besök i Göteborg beundrades fallen i Trollhättan. Sista platsen att beskriva blev Vänersborg.
Linnés reseskildring från Västergötland är utgångspunkten för resan, där beställaren i samråd med guiden kan välja vilka platser man vill se.
I tempelriddare Arns fotspår
Resor i Arns fotspår leds av en erfaren VästgötaGuide, diplomerad av Arn-Akademien. Besök i medeltida kyrkor och ruiner efter borgar ger vittnesmål om en storhetstid med internationella influenser. Det bästa exemplet på detta är Forshems medeltida kyrka, invigd till den Heliga Gravens ära, som minner om pilgrimers och hemvändande korsfarares resor till länderna i öster. Omkring år 1150 grundade Cistercienserorden ett kloster i Varnhem, som kom att spela en stor roll för landets och kyrkans utveckling. Genom gravfynd vet vi idag att det bott kristna människor här redan på 900-talet. I klosterkyrkans välbevarade romansk-gotiska miljö har Stockholms grundare Birger Jarl samt ytterligare fyra svenska medeltidskungar enligt traditionen fått sitt sista vilorum.
Under dagen erbjuds lunch i vacker miljö, möjlighet finns att få uppleva medeltida skönsång och håll ögonen öppna, ibland dyker även självaste riddaren Arn upp …
Vår dag vid Göta Kanal
Att resa längs Göta Kanal är en oförglömlig sommarupplevelse och en lisa för själen. Det blir en heldag med kultur, god mat, båttur och lite motion. Turen börjar med en promenad genom köpingen Töreboda, där guiden berättar om människor och miljöer från förr. Hyrcyklar provas ut och tas med på kanalbåten M/S Sandön, och därefter följer en tvåtimmars båtresa till Tåtorp.
Färden går längs ”den vackraste delen” av kanalen med böljande sädesfält, lummig skog och välbevarad bebyggelse. Ekologisk lunch serveras i Tåtorps Vandrarhem. Därefter vidtar en rogivande cykeltur i egen takt tillbaka till Töreboda. Just västgötasidan av Göta Kanal är särskilt attraktiv, då cykelleden, den gamla dragvägen, går bara några meter från vattnet. Slussarna ligger på lagom avstånd och båtlivet omkring dem ger nya upplevelser längs hela vägen.
Stanna gärna och ta en kopp kaffe eller en glass i någon av kanalstugorna. Åter i Töreboda tar den lilla färjan Lina oss tillbaka över kanalen, där cyklarna lämnas åter efter en avkopplande dag längs Sveriges Blå Band.
PS: Filmen är till inspiration, och visar inte resans innehåll exakt.
Resa i 1800-talets Sverige
Vi besöker två av Sveriges största byggprojekt från tiden, Karlsborgs fästning och Göta kanal. Vi färdas i ett område där Sveriges tekniska elit gjorde stora insatser under 1800-talet.
Forsvik erbjuder en välbevarad och autentisk bruksmiljö, där tiden stått nästan stilla. Här finns också den första och högsta slussen i Göta kanal.
På Karlsborgs fästning möter man äventyret genom den verklighetstrogna skildringen av livet på fästningen under anfall och belägring med rök och kanonmuller. Följ också gärna med på den spännande ”Guldjakten”! Guiden beskriver det gigantiska byggnadsverket och Karlsborgs stolta historia som Sveriges reservhuvudstad.
Resan fortsätter sedan mot den idylliska och prisbelönta trästaden Hjo, också känd som Grönköping. På promenaden genom den vackra stadsparken med de välbevarade villorna och badhytterna från 1800-talet, berättas om livet på vattenkuranstalten. God mat och dryck serveras i tidstypisk miljö.
Läckö slott. Foto: Jonas Ingman, M2B AB
Slottsresa
Vi reser genom vår rika kulturhistoria och stannar till vid Höjentorps slottsruin i Vallehärad och hör den dramatiska historien om när slottet brann ned till grunden hösten 1722. Därefter fortsätter vi upp till fagra Kinnekulle och den västra sidan av berget där vi passerar förbi säterierna, vandrar runt i rosenträdgården på Hällekis och dricker kaffe eller äter en god lunch i orangeriet. Vi passerar förbi Råbäck gods som en gång i tiden var ätten Silverskjölds sommarbostad samt Hjälmsäter som varit i samma familjs ägo sedan 1500-talet.
Finns det mer tid reser vi ut till Kållandsö och besöker 1700-tals slottet Stola där familjen Ekeblad residerade och fick besök av Carl von Linné 1746. Vi avslutar med pärlan bland slotten – Läckö och dess historia från de medeltida biskoparna fram till De La Gardie och vidare till nutid. Dagen avslutas med ett besök vid Kronprinsessan Viktorias naturrum.
Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle
Den 4 juni 2010 blev Vänerskärgården med Kinnekulle godkänd som biosfärområde. Här ingår förutom själva strandområdet även den del av Vänerskärgården, som ingår i Mariestads – Götene – Lidköpings kommuner. Vidare räknas Kinnekulle, Lugnåsberget, Lundsbrunn och Mariedalsån hit.
Här finns rikligt med kulturhistoriskt intressanta miljöer, märkliga fornminnen, kyrkor, slott och herrgårdar. Vare sig du är en natur- och kulturnjutare eller mer vetenskapligt intresserad finns otaliga möjligheter till minnesvärda besök i detta område!
Området kan beses ur många synvinklar. Den botaniskt intresserade bör bland annat besöka den artrika Österplana hed, och ornitologen Vänerskärgården och Kinnekulles grönskande lundar. Den spännande geologin kan studeras i Lugnåsbergets informationsrum eller i det storslagna kalkbrottet vid Hällekis.
Kyrkor i Västergötland
Ett tusenårigt kulturarv finns i våra kyrkor. Skara stift är rikt på välbevarade kyrkor med förnäm stenkonst. Ofta åker vi vägen förbi utmed kyrkogårdsmuren. Det är först när vi stannar och begrundar kyrkan och den omkringliggande miljön som vi kan ana någon av bygdens gemensamma historia. Vissa kyrkogårdar har mer att förmedla om människors olika livsöden än andra. I många socknar är kyrkan den enda byggnad som är kvar i ett någorlunda ursprungligt skick från den tid då den byggdes. När vi väl kommer in i själva kyrkorummet så finns stora mästare och lokala hantverkare representerade.
Föremål som är särskilt värdefulla är av naturliga skäl inte framställda utan visas då man som grupp besöker en kyrka. Värdefullt silver och rika textilsamlingar visar tidigare generationers stora kunnande och deras känsla för kyrkan. Det är vår förhoppning att du vill besöka en eller ett par kyrkor och med dem som utgångspunkt få uppleva en trevlig resa där guiden förmedlar både dåtid och nutid i den omkringliggande bygden.