Västergötland har många besöksmål väl värda ett besök. Här listar vi många av dem till inspiration och tips för dig som vill upptäcka olika platser i landskapet, med guide eller på egen hand.
Stadsvandringar: I Västergötland finns en rad städer och orter med intressant historia. Om du deltar i en stadsvandring med någon av våra lokala guider, får du höra historien på ett underhållande och kunnigt sätt.
Tidaholm
I småstaden Tidaholm kan du flanera längs Tidans forsande vatten på den idylliska Strandpromenaden.
På Vulcanön kan de som är intresserade av kultur, inredning och mat, få sitt lystmäte.
Mariestad
Välkommen till Mariestad, ofta kallad Vänerns Pärla! Det är lätt att charmas av den trivsamma atmosfären i Mariestad, präglad av småskalighet, historisk miljö och närheten till vatten.
Promenera i den gamla vackra bebyggelsen runt kyrkan och de båda torgen.
Besöksmål:
Gamla Stan och Domkyrkan, Vadsbo Museum, Mariestads Industrimuseum och den väl bevarade Teatern speglar traktens rika kulturhistoria. Gästhamnen, den långa skärgårdskusten och Göta Kanal, bidrar till att ge staden och kommunen sin alldeles särskilda karaktär.
Höjentorps kungsgård och slott
Höjentorps kungsgård finner du utefter vägen Varnhem – Eggby. Den här gården besökte Linné på sin västgötaresa 1746.
Tvärsöver vägen låg en gång landets vackraste barockslott, nedbrunnet till grunden år 1722. Stående på Kungsbron med utsikt över Trädgårdssjön kan du fortfarande ana vallar och platåer där det en gång växte oliv-, persiko- och mandelträd. Ekstockar från den forna bryggan sticker ännu upp ur vattnet daterade till 1600-tal. Ännu i denna dag är omgivningen bedövande vacker.
Informativa skyltar berättar om slottets historia och om branden.
Drottningkullen
Drottningkullen ingår i ett naturreservat vid den vackra vägen mellan Varnhem och Eggby.
Här sägs drottning Ulrika Eleonora ha stått med sina hovdamer och betraktat när Höjentorps ståtliga barockslott brann ner 1722.
Hjo – trästaden vid Vättern
Hjo, en vacker trästad med välbevarad kärna och kullerstensgator att strosa längs. Hjo har nästintill varit förskonad mot bränder och har en historia som spänner över mer än 600 år. 1990 belönades Hjo stad med Europa Nostras hedersmedalj ”… för det beaktansvärda bevarandet av den samlade trästaden Hjo, vilket inneburit ett bibehållande av dess särprägel och charm”.
Här kan du följa med på guidad stadsvandring. Medan guiden berättar om livet på vattenkuranstalten vandrar ni genom den underbara stadsparken och tittar på snickarglädjen på de färgglada villorna, som det finns så gott om i det idylliska Hjo vid Vätterns strand.
Stola
Stola herrgård på Kållandsö – i tre sekler ägd av familjen Ekeblad – är en stram, karolinsk byggnad med vackra rokokointeriörer signerade Carl Hårleman.
Stola är på beställning öppen för dig som besökare.
Gudhems kloster
I Gudhem – med vidsträckt utsikt över Hornborgabygden ligger ruinerna efter ett nunnekloster tillhörande cistercienserna grundat på 1100-talet.
I anslutning till klostret finns museum, pilgrimshärbärge och kaffeservering.
Gudhem figurerar också i böckerna om Arn Magnusson. Det är här hans älskade Cecilia sitter i kloster.
Munkängarna
På sluttningen ovanför Råbäck på Kinnekulle breder Munkängarna ut sig. Här doftar ramslöken under försommaren i skuggan av den parkliknande ädellövskogen.
På den näringsrika alunskifferkleven trivs en mängd växtarter – ett paradis för naturälskare!
Foto: Lotta Samuelsson / Mariestads turistbyrå
Göta Kanal
Göta Kanal är Sveriges största kulturhistoriska byggnadsverk, och är idag en av landets mest kända turistattraktioner. Västgötadelen av Göta Kanal är 65 km lång och byggdes 1810-1822. Kanalen sträcker sig genom Västergötlands vackra bygder, ömsom genom ängar, sädesfält och skogsdungar, ömsom över berg och sjöar.
Vare sig man färdas med egen båt, passagerarfartyg, eller cyklar på dragvägarna längs kanalen har man nära till natur och kultur. Eller bara vandra längs kanalen och fascineras av slussarna och de vackra kanalbåtarna som varje år lockar turister från hela världen till Västergötland.
Kyrkor fulla av berättelser
Landskapet är rikt på intressanta, medeltida kyrkor, som Husaby, Skälvum och Forshem vid Kinnekulle, Kungslena, Gökhem, Göteve och Eriksberg på Falbygden och angränsande trakter.
Runt om i landskapet kan du se spår efter den tid, då detta var en medeltida centralbygd, där viktiga, historiska händelser ägde rum.
Kristnandet, som utgör skiljelinje mellan vikingatid och medeltid, har fått en äldre datering genom nya utgrävningar i Varnhem.
Så varför inte börja resan i Varnhem med den äldsta påträffade kyrkobyggnaden på höjden ovanför det cistercienserkloster, som anlades på 1100-talet.
”De hundra sjöarnas härad”
Det är Valle, med sitt speciella kamélandskap. Här möter du en natur som är unik i Sverige, sjöar utan försurning, gröna kullar, dödisgropar och rullstensåsar beklädda med en översållande rikedom av blommor och ädellövskog. Nio socknar som gjorda för picknick och utflykter.
Du finner området väster om platåberget Billingen. Vägen Varnhem – Eggby är att rekommendera. Inom området finns sex naturreservat.
Skara
Skara erbjuder många kulturhistoriska sevärdheter, bland annat biblioteket. Har du läst om tempelriddare Arn är besök i Domkyrkan och Varnhems klosterkyrka ett måste!
Skara domkyrka: Sedan tidig medeltid har domkyrkan i Skara lockat resande från när och fjärran. Kyrkan har en välbevarad krypta från 1100-talet. Sevärt utöver själva kyrkobyggnaden är de 37 fönstren i glasmosaik gjorda av konstnären Bo Beskow. En guide, som berättar om kyrkans historia och intressanta inventarier berikar ditt besök i västgötakatedralen.
Karlsborgs fästning
Visste du, att Karlsborg vid Vättern har varit Sveriges reservhuvudstad? Härifrån skulle landet ledas om vi var i krig.
Sommartid möter du äventyret här och får känna på ett fientligt anfall med rök och kanonmuller. Guiden leder dig genom äventyret och berättar samtidigt om detta gigantiska byggnadsverks historia.
Forsvik
Nära Karlsborg finns Forsvik, och även här finns prov på svensk ingenjörskonst. Du får se Göta kanals första och högsta sluss. Du kan också vandra på den romantiska dragvägen längs kanalen. Den rekonstruerade hjulångaren ”Eric Nordewall II” kanske ligger till kaj.
Forsvik erbjuder också en autentisk bruksmiljö, där tiden stått stilla. Bruket kan Västgötaguiderna berätta mer om.
Tivedens nationalpark
Den vilda urskogen är mycket kuperad och de gigantiska stenblocken hindrar ibland din färd.
Går du en guidad tur kan guiden visa dig Stenkälla och några andra fantasieggande platser i den stora skogen.