skip to Main Content
info@vastgotaguide.se Auktoriserade guider i Västergötland

Besök i en 60-talslägenhet och i en minst lika gammal bensinstation, i en elektrisk affär som stängde med hela sitt innehåll för snart 50 år sedan samt historiska berättelser – detta är några exempel på vad ett trettiotal guider fick se och höra om på en resa längs Retrovägen en vårdag i slutet av april.

retrovägen

Turen startade i Alingsås, där information gavs om den nästan 400-åriga staden. Om två år, närmare bestämt den 21 september 2019, är det 400 år sedan Gustaf II Adolf gav Alingsås dess stadsrättigheter. Strax utanför – och parallellt med delar av Retrovägen – gick den av Danmark under sex år ockuperade landssträckan 1613-1619 med sina sju härader. Om svenskarna inte betalade tillbaka krigsskadeståndet på den ofantligt stora summan på en miljon riksdaler – det motsvarade värdet av 2/3 av landets skördar under sex år – skulle denna del av Sverige för alltid tillhöra Danmark.

DrottningsstatyDetta och mycket annat fick guiderna höra om längs vägen till det första stoppet – Gräfsnäs slottsruin och dess intressanta historia. På vägen dit uppmärksammades också ett annat jubileum; förra året var det 500 år sedan som drottning Margareta Eriksdotter Leijonhufvud föddes. Hon var Gustav Vasas andra och mest älskade hustru och växte upp på ön Loholmen i sjön Anten i närheten av Gräfsnäs.

Det därpå följande stoppet var i ”Gammelmacken” i Sollebrunn. Där berättade ägaren Sven Liljeqvist själv i tidsenliga kläder om sin retromack, dess tillkomst mm. Hustrun Birgitta informerade bl a om alla fina utmärkelser man fått under åren.

Därefter väntade lunch i retrorestaurangen Liljedals i Nossebro.

På vägen dit gavs information om projektet Retro Nossebro. Det startade hösten 2009 tack vare bidrag från bl a EU. Det välskötta samhället tillika centralorten i Essunga kommun är till stora delar intakt från tiden 1950-70-talen – husen med dess eternitplattor, tegel och kakel, de njurformade teakdörrhandtagen till butikerna och de teakinramade skyltfönstren. Retroarrangemang som dragspelsstämma, Power Meet, Veteranmarknader samt Nossebro Marknad ingick också i projektet.

Sommaren 2010 invigdes retrolägenheten ”Andra Våningen”. I samma veva öppnades den numera kända elektriska affären, som stängde med hela sitt innehåll och öppnade 40 år senare som ett museum. Andra exempel, som gjordes för att förstärka Nossebros identitet som retroort, var retrostyling än mer av ett café, en restaurang och biografen. Många tyckte att tiden stått stilla och inget har hänt i Nossebro. Projektet har uppmärksammat detta och fått invånarna att vända på synsättet – att man skall vara stolt över sin centralort och dess retroatmosfär. Exempel på hur allt fler tog tillvara projektets fördelar var ICA, som hade projektets logotype på sina bärkassar, kommunkören sjöng retrosånger och cabaréföreningens föreställning hette ett år ”Retroligt”.

Vikten av att tänka framåt betonades också och på så sätt startade Retrovägen. Med nya EU-medel noterades ett fyrtiotal sevärdheter från Nossebro till Göteborg längs väg 190. Och nu planerar man ytterligare för att utveckla retrotänket.

Resan fortsatte sedan till de kända hålvägarna i skogsallmänningen Furet i närheten av Essunga Station. Dessa är en del, som finns kvar av den månghundraåriga handelsvägen Lödöse-Skara. En hålväg är fornlämning, som består av en fåra i marken, där forntida väg gått fram. Genom slitage från bl a hästar har dessa ”diken” bildats. Vägen kan jämföras med dagens E20 och hade stor betydelse när Lödöse var centralort i västra Sverige. Genom EU-medel har man tagit fram dem och de invigdes år 2010 av dåvarande landshövding Lars Bäckström.

Professor Dick Harrison lovordar hålvägarna med följande ord: ”De har en mycket större praktisk betydelse än något annat fornminne. Tänk bort all kommunikation som vi har idag – vägar, flyg, tåg, TV, radio, telefoner av alla slag, tidningar och tidskrifter, facebook, hemsidor och all övrig datakommunikation; de är mycket större därför att hålvägarna var det enda sättet att kommunicera på under denna tidsperiod! De är därför skrattretande uselt marknadsförda! Vi har möjlighet att utveckla dessa. Jag vill se hålvägarna på vandrings-, kommun- och cykelkartor, vykort och foldrar. Hålvägar finns ingen annanstans i hela Europa, de är uppodlade eller bortskövlade!”.

Ett uppskattat besök i Krokstorp Lanthandel följdes – en butik som har allt! Här finns porslin, vaxduk per metervara, garner, mat, spikar, gummistövlar och prydnadssaker, bestick, frys- och mejerivaror mm.

Sista besöksmålet var i pastorala kyrkbyn Kyrkås. Här lämnas information om den tusenåriga kyrkan, dess liljesten, om EU- medel som man fått för att utveckla byn, fritidsfisket och mycket mer. Inte långt därifrån lurade dansken när man härjade som värst i Västergötland.

Resan avslutades efter en härligt intensiv dag i Alingsås. Vi tackar vår kunniga guide AM Alströmer för en fin resa!

AM Alströmer, Västgötaguide och Alingsåsguide
AM Alströmer, Västgötaguide och Alingsåsguide

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top