skip to Main Content
info@vastgotaguide.se Auktoriserade guider i Västergötland

I ramslökstid i slutet av maj när naturen visade sig från sin allra bästa sida träffades vi medlemmar i VästgötaGuide tillsammans med nära och kära för en härlig dag i Varnhem.

Våra medlemmar Helena och Gunnel som också till vardags arbetar som guider i Varnhem hade planerat och förberett dagen. Vi bjöds på massor av spännande fakta om tiden då cisterciensermunkarna verkade i Varnhems kloster, renoveringen av klosterkyrkans orgel och om restaureringen av intilliggande Klostersjön.

Våtmarken i Varnhem anlades först av munkarna redan på 1100-talet och var helt avgörande för att de skulle kunna leva på platsen. Munkarnas sjö har nu återskapats. Att anlägga en våtmark är en av de bästa naturvårdsåtgärder man kan göra. En våtmark minskar övergödningen och ökar den biologiska mångfalden.

Vi fick också möjlighet att promenera i den vackra omgivningen längs Rosenstigen samt besöka Kata gård. Då pandemin fortfarande var ett faktum vistades vi utomhus och alla hade egenmedtaget gofika med sig.

Tack till Helena och Gunnel för en underbar dag!

This Post Has One Comment

  1. Vid utgr vningar p h jden bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologerna gjort sensationella fynd som ber ttar om platsen fr n tiden innan munkarna kom dit p 1100-talet. H r ppnades i maj 2017 en helt ny sp nnande informationsbyggnad d r modern arkitektur m ter 1000- riga murar. Platsen kallas Kata G rd efter den kvinna som h rskade p storg rden under vikingatidens slutskede. Strax intill klosterkyrkan i Varnhem ligger Klosterkaf t. Utbudet r allt fr n gofika till enklare lunchalternativ. H rlig uteservering i tr dg rdsmilj med utsikt ver klosterkyrkan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top